Πάσχα 2019

Ο αλγόρυθμος της ημερομηνίας του Πάσχα

Κάθε χρόνο, η ημερομηνία του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων πέφτει σε διαφορετικά Σαββατοκύριακα και συχνότερα, το Ορθόδοξο Πάσχα συμβαίνει 1-2 εβδομάδες αργότερα.

Ένα μικρό μάθημα ιστορίας

Ένας λόγος που ο Ορθόδοξος κόσμος γιορτάζει το Πάσχα διαφορετική ημερομινία από το Καθολικό Πάσχα είναι μια παράδοση που πηγαίνει πίσω αιώνες [κανόνας που καθορίστηκε από το πρώτο Οικουμενικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια το 325 μ.Χ.], το οποίο δηλώνει ότι η εκκλησία πρέπει να γιορτάζει μετά το Εβραϊκό Πάσχα για να διατηρήσει τη βιβλική ακολουθία του Πάθους του Χριστού. Όταν οι καθολικές και ορθόδοξες εκκλησίες διαχωρίστηκαν τον εντέκατο αιώνα, και οι δύο εκκλησίες υπολόγιζαν την ημερομηνία του Πάσχα με τον ίδιο τρόπο - με την εύρεση της πρώτης Κυριακής μετά την πρώτη πανσέληνο την ή μετά την Ισημερινή Μαρτίου.

equinox.JPG

Ο άλλος λόγος ήταν ότι η καθολική εκκλησία ενέκρινε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1582 (ο Πάπας Γρηγόριος XIII αποφάσισε ότι το ημερολόγιο χρειάστηκε μια γενική αναθεώρηση επειδή ήταν ελαφρώς ανακριβής μαθηματικά) και η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέχισε να χρησιμοποιεί το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο. Ακόμα και όταν το Ιουλιανό ημερολόγιο σταμάτησε να είναι το πολιτικό ημερολόγιο των ορθόδοξων χωρών, η εκκλησία συνέχισε να το χρησιμοποιεί. Επειδή τα δύο ημερολόγια είχαν διαφορά 13 ημερών μέχρι τον 21ο αιώνα και επειδή και οι δύο εκκλησίες χρησιμοποιούν την 21η Μαρτίου για την ημερομηνία της εαρινής ισημερίας [η ημερομηνία που βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση μεταξύ των μεγαλύτερων ημερών της ημέρας μας (ηλιοστάσιο Ιούνη) και των μικρότερων (ηλιοστάσιο Δεκεμβρίου) αντί για την παρατηρούμενη ισημερία, η ημερομηνία του Πάσχα είναι διαφορετική και στις δύο εκκλησίες.

Για καθαρά αστρολογικούς λόγους, η διαφορά μεταξύ του εορτασμού του Πάσχα για τις δύο εκκλισίες θα γίνει ευρύτερη. Είναι γεγονός, ότι σε ολόκληρο τον 21ο αιώνα, ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι κοινός 31 φορές, αλλά σε κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβεί όλο και πιο σπάνια και από το 2700 και μετά, ο εορτασμός του Πάσχα για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Καθολικό Εκκλησία δεν θα συμπέσει ξανά.


Πασχαλινή λάμπάδα, αυγά και δώρα

Η λαμπάδα δίδεται παραδοσιακά στα παιδιά από τους Νονούς τους και μεταφέρεται στην εκκλησία γιατη Λειτουργία Ανάστασης για να φωτίζεται με μια φλόγα από το Νέο Φως, που είναι το φως του Χριστού που έρχεται στον κόσμο. Αυτό αντιπροσωπεύει τον αναστημένο Χριστό, ως σύμβολο του φωτός (της ζωής) που διαλύει το σκοτάδι (θάνατο). Είναι ένα έθιμο των Ορθοδόξων Χριστιανών να πάρουν στο σπίτι το αναμμένο κερί από αυτήν την Λειτουργία και να κάνουν το Σταυρού μαζί του στις πόρτες των σπιτιών τους ως προστασία από το κακό. Παρακάτω είναι μερικές διακοσμημένες λαμπάδες που έχω κάνει για τα Βαπτιστήρια μας όλα αυτά τα χρόνια.


Στην ορθόδοξη παράδοση, τα αυγά είναι σύμβολο της νέας ζωής. Τα αυγά του Πάσχα είναι βαμμένα κόκκινα για να αντιπροσωπεύσουν τη ζωή, τη νίκη και το αίμα του Ιησού Χριστού. Το σκληρό κέλυφος του αυγού συμβολίζει τον σφραγισμένο Τάφο του Χριστού - το ράγισμα του οποίου συμβολίζει την ανάστασή του από τους νεκρούς. Αμέσως μετά το "Χριστός Ανέστη" (ή το Αναστάσιμο Δείπνο που ακουλουθεί μετά τη Λειτουργία) οι πιστοί θα τσουγκρίσουν τα βαμμένα αυγά τους. Αυτή η παράδοση - ενώ είναι διασκεδαστική ως παιχνίδι - έχει το συμβολισμό της ανάστασης και της νέας ζωής.*

tsouggrisma.jpg

Παραδοσιακά, όλα τα δώρα που δίνονται στα παιδιά μαζί με τις λαμπάδες σημαίνουν τη νέα αρχή που μας έδωσε ο Ιησούς με την Ανάστασή Του. Φυσικά οι σύγχρονοι καιροί απαιτούν από τους Νονούς και Νονές να συμβαδίσουν και τα δώρα σήμερα καλύπτουν μια ποικιλία από επιθυμίες των βαπτιστηριών. Στον σύζυγός μου και μένα, μας αρέσει τα δώρα που θα κάνουμε στα παιδιά - και στους τρεις, αδέρφια μεταξύ τους - να τα κάνει να μάθουν κάτι νέο, να γελάσουν, να τους διδάξουν να μοιράζονται και να απολαμβάνουν χρόνο που πέρασαν μαζι με οικογένεια και φίλους. Αλλά τα δώρα είναι "απλώς" αντικείμενα που αγοράζονται. Μου αρέσει να φροντίζω να έχουν κάτι μοναδικό, ασυνήθιστο και εξατομικευμένο μόνο και μόνο για αυτούς, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μεταδώσω τη φροντίδα και την αγάπη μας γι’αυτους, καθώς ζουν τόσο μακριά από εμάς. Ο τρόπος μου να κάνω ακριβώς αυτό είναι κάθε χρόνο να διακοσμήσω την Πασχαλινή τους λαμπάδα. Παρακάτω είναι οι λαμπάδες που έφτιαξα για τα δύο κορίτσια και το αγόρι μας.

Για την εκλεπτυσμένη νεαρή μας κυρία

Για την εκλεπτυσμένη νεαρή μας κυρία

Για τον τελειόφοιτο νεαρό μας κύριο

Για τον τελειόφοιτο νεαρό μας κύριο

Για το gorjuss "κοριτσάκι" μας

Για το gorjuss "κοριτσάκι" μας


Σας ευχαριστώ που με συνοδεύσατε για ένα μικρό μάθημα στην ιστορία και την παράδοση του Ορθόδοξου Πάσχα.

Παρακάτω υπάρχουν μερικές άλλες αναρτήσεις ιστολογίου που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Επίσης, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ για νέες αναρτήσεις ιστολογίου, ανακοινώσεις κλπ.

Η δική σας νεράιδα

Tünde - Νεφέλη

*https://greece.greekreporter.com/2016/04/30/the-symbolism-of-cracking-red-eggs-on-easter/